Diergeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking


Healthy animals, healthy people

Over DIO

DIO biedt steun en advies op het gebied van dierlijke gezondheid en veehouderij, aan de minder bedeelde bevolkingsgroepen in de wereld, ongeacht herkomst, geloof of politieke overtuiging.

DIO

Agenda

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van DIO?
Meldt u dan aan voor de DIO-Update door een mail te sturen naar dio@dio.nl

Nieuws

Stichting DIO in liftwedstrijd Route du Soleil!

Team Het Goede DoelDeze twee dappere heren, Siv van Hegelsom en Nick Peters (vlnr.) staan momenteel als enige Nederlanders in de finale van het WK liften – Route du Soleil. De finale vindt plaats op zaterdag 3 augustus. Ze doen mee onder de teamnaam “Het Goede Doel”, waarmee ze Het Goede Doel extra onder de aandacht willen brengen. Hiervoor koppelen ze enkele goede doelen aan zich om als collectief het goede doel te vertegenwoordigen.
Ook Stichting DIO heeft zich aan Het Goede Doel weten te koppelen en wenst ze enorm veel succes!! Zet hem op!
Kijk snel op Facebook Team Het Goede Doel voor meer informatie.

Rabiës

Rabiës is momenteel behoorlijk actueel. In Spanje, in het plaatsje Argés, 10 kilometer vanaf de stad Toledo, is onlangs rabiës (hondsdolheid) vastgesteld. De NVWA, in samenwerking met de KNMvD, roept reizigers op extra op te passen met dieren in dit gebied. Nederlanders die hun hond of een ander huisdier (kat, fret) meenemen naar Spanje kunnen beter vermijden dat hun eigen dier in contact komt met Spaanse honden of andere zoogdieren. Het is bovendien verplicht om een huisdier te chippen en in te enten tegen rabiës wanneer deze mee op reis gaat binnen de Europese Unie. Lees het bericht op de NVWA-website voor meer informatie.
Daarnaast is er helaas een Nederlander in Haïti door een hond gebeten en daardoor geïnfecteerd geraakt met rabiës. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat honden (en andere huisdieren) beschermd worden tegen dit levensgevaarlijke virus!! Met dit doel wordt op zaterdag 28 september de Run4Rabiës georganiseerd, een hardloopwedstrijd voor mens en hond in de strijd tegen rabiës. U doet toch ook mee? Voor meer informatie, kijk op www.run4rabies.nl!

VaccinatieActie 2013

De vaccinatieactie 2013 was dit jaar van 3 t/m 8 juni. De dierenartspraktijken die zich hadden aangemeld, doneerde voor elke gezette vaccinatie €2,50 aan DIO's project in Malawi. Op deze manier zorgt diergezondheid hier voor het verbeteren van de diergezondheid in Malawi.
Gezonde dieren, gezonde mensen!

De Transparant Prijs 2013

Stichting DIO doet mee met De Transparant Prijs 2013.

Rabiës-lezing 4 juni

Op dinsdagavond 4 juni organiseerde DIO een lezing over Rabiës, in de volksmond 'hondsdolheid' genoemd. Drie sprekers, een arts, een dierenarts en een specialist van het RIVM, hebben verteld over deze levensgevaarlijke ziekte, waarbij o.a. de pathofysiologie, epidemiologie en preventie van de ziekte en gevallen in de praktijk besproken werden. Het was een zeer informatieve en boeiende avond!

VSF-Europa Vergadering 2013

Op 20 april jl. waren twee bestuursleden aanwezig bij de vergadering van Vétérinaires Sans Frontières Europa in Brussel. Ze hebben hier gebrainstormd over de nieuwe strategie van VSF-International, goed genetwerkt en veel inspirerende mensen ontmoet. Het heeft mooie internationale plannen opgeleverd!

Voorjaarsdagen 2013

Van 18 t/m 20 april jl. werden de Voorjaarsdagen gehouden. Ook DIO was hier met een stand te vinden. Het enthousiasme onder de bezoekers was groot. Hopelijk uit dit zich in nieuwe donateurs en extra deelnemende praktijken voor de vaccinatieactie!

Symposium 2013

Donderdag 21 maart 2013 vond DIO's Symposium weer plaats! Dit jaar was het thema “Meeting Asia and its veterinary aspects”, de bijzondere wereld van Azië, waarbij onderwerpen als noodhulp voor dieren bij natuurrampen en opkomende infectieziekten aan bod zullen komen. Het was een zeer bijzondere dag! Klik hier voor meer informatie en het programma.

Reactie van Dierenartsen Zonder Grenzen België op Bill Gates' opinie over ontwikkelingshulp

Dierenartsen Zonder Grenzen België (DZG België/VSF Belgium), lid van de CELEP, is verheugd over Bill Gates' recent geuite opinie over ontwikkelingshulp in de media. Ontwikkelingshulp helpt, zeker als het gericht is op arme boeren - de meerderheid van de bevolking in ontwikkelingslanden. DZG België wil wel benadrukken dat de dieren vaak worden vergeten, hoewel het een van de meest duurzame en economisch rendabele manieren van leven is in deze veelal dorre, droge gebieden. Deze gebieden omvatten bijna de helft van Afrika en zijn het sterkst getroffen door de recente voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. Lees de hele reactie van DZG België hier.

RedKiwi Goede Doelen

DIO was genomineerd voor de RedKiwi Goede Doelen Actie! Met 992 stemmen zijn we op de derde plaats geëindigd en als prijs krijgen we communicatieadvies van Bureau Vrijdag! Namens de stichting, bedankt voor het stemmen!

Goede Doelen Top 50

Stichting DIO is op de 39e plek geëindigd in de categorie 'Internationale Hulp' van de Trouw Goede Doelen Top 50. Meer informatie hierover vindt u op deze website en meer over de Goede Doelen van Trouw hier.