Diergeneeskunde in Ontwikkelingssamenwerking


Healthy animals, healthy people

Over DIO

DIO biedt steun en advies op het gebied van dierlijke gezondheid en veehouderij, aan de minder bedeelde bevolkingsgroepen in de wereld, ongeacht herkomst, geloof of politieke overtuiging.

Malawi in beeld

Klik op de foto's voor een groter formaat.

Steun DIO's project in Malawi!

In 2013 ligt de focus op ons gloednieuwe project in Malawi.

U kunt het project steunen door een product te sponsoren of een eigen donatie te doen via Giro 6910 t.n.v. Stichting Diergeneeskunde In Ontwikkelingssamenwerking o.v.v. 'Malawi' en (evt.) het product dat u graag wilt doneren.

- Syllabus - Kennis voor de boer à €10,-
- Bouwsteen van 'modelboerderij' à €25,-
- Train de boer à €50,-
- Train de trainer à €100,-
- Trainen van een CAHW à €250,-

Elke donatie voor de boeren in Malawi welkom!!

Hartelijk bedankt!
Doneer nu en steun het Malawi-project!

DIO

30 oktober 2013

Geboorte van een kalf in de praktijk

Gister hebben we een mooie meevaller gehad, na de les over dracht en geboorte op maandag, stond er gisterochtend een koe op het punt te bevallen. Mooi de pre-partus signalen met elkaar doorgenomen en ook het kalf gecheckt op ademhaling en navel.

Daarna viel de stroom uit en gingen we naar de grote hal waar we de generator konden gebruiken om les over anatomie en wonden en gebroken botten voort te zetten. ‘s Middags bij een ezel hier op het centrum met een, al geheelde, gebroken poot gekeken en eind van de middag de eerste lessen van onze deelnemers zelf gehad. Onze deelnemers gaan straks samen heel wat lokale boeren trainen en daarom is het belangrijk ook het lesgeven te oefenen. Heel erg leuk om te zien en nuttig, er zitten hele goede docenten tussen!. Ze geven les over al besproken onderwerpen dus dit is meteen wat herhaling. Na elke les doen we feedback op post-its, de eerste ontdekking was dat die dingen plakken, en dat gaat heel goed. We plakken ze samen op een bord met ‘improvements’ en ‘strong points’.

Vanochtend was er praktijkles over anatomie waarbij we een geit geslacht en uitgebreid besproken hebben. Iedereen was uitermate enthousiast. Dit is voor de trainers alleen als goede achtergrondinformatie en zij zullen dit dus niet aan de boeren hoeven te onderwijzen. De geit wordt ook nog goed gebruikt want het feit dat hij zo uit elkaar gehaald is wil hier niet zeggen dat hij ongeschikt is voor consumptie. Vanavond eten wij dus even allemaal vegetarisch ;-)

Vanmiddag nog les over myasis en daarna hebben de deelnemers zelf hun ziekte kennis geoefend met een soort memorykaarten met plaatje en casus aan ene kant en ziekte, verspreiding, signalen en preventie aan andere kant. Werd goed en serieus opgepakt dus wij hadden tijd om de eindtoets voor vrijdag voor te bereiden. De kaartjes vielen zo goed dat ze vroegen of die ook gebruikt konden worden voor de training die ze zelf aan de boeren gaan geven, wat wij natuurlijk beaamden.

Vrijdag is ons deel over diergezondheid klaar en volgende week komt het agricultuur deel.

Nou dat was de update weer! Vrijdag meer!

Groetjes van ons!

28 oktober 2013

Een welverdiend weekend na een succesvolle trainingsweek!

Het gaat goed hier! Vorige week de eerste trainingsweek goed kunnen afsluiten en alle deelnemers waren tevreden over de eerste week. Vrijdag hebben ze onder leiding van Floortje leren klauwbekappen bij geiten. Daarnaast nog een keer onderzoek bij de geit doorgenomen en in de middag nog wat ziekteleer. Om 14.00 begon het weekend en gingen alle deelnemers op naar huis.

Wij waren ook wel toe aan weekend en zijn zaterdag naar vwaza geweest, een wildpark hier vlak bij. Even ons dierenhart kunnen ophalen aan de olifanten, nijlpaarden, apen en allerlei ander loslopend wild.

Vandaag weer een echte trainingsdag met vanmorgen weer ziektes:, salomonella, ringworm en tapewormen. Daarna les over dracht en geboorten en vanmiddag zijn we op excursie geweest naar een boer hier in de omgeving om samen huisvesting en gezondheid van de dieren te beoordelen. Leuk om te zien hoe goed en kritisch onze deelnemers al kijken. Ook voor de groepsvorming was het leuk om met eens in gezellige sfeer te kunnen praten. Leuke middag dus!

23 oktober 2013

De derde trainingsdag zit erop!

Gisteren hebben we drie nieuwe deelnemers ontmoet als vervanging voor de vier die maandag helaas te slecht Engels bleken te kunnen om de cursus te kunnen volgen. Nu hebben we een groep van 15 hele leuke en gemotiveerde mensen. We zijn dinsdag begonnen met de algemene les over ziektes, verspreiding e.d. Daarna volgden de onderwerpen huisvesting, fokken en inteelt en in de middag diarree, constipatie, financiën en voedsel en water. Een pittige cursusdag dus! Aan het eind van de dag hebben we geëvalueerd met meneer Mbale, hij is het hoofd van de dieren en volgt de cursus zoveel als hij kan. Hij stelde voor toch iets rustiger aan te doen, dus dat hebben we vandaag gedaan.

Vanochtend zijn we begonnen met opfrissen van de stof die dinsdag was besproken en gelukkig was er voor elk onderwerp een vrijwilliger bereid die de stof kon en wilde samenvatten. Een goede oefening, omdat ze straks zelf deze training moeten kunnen geven aan andere lokale boeren. Vervolgens is er les gegeven over het onderzoeken van een dier met erna de praktijkles, waar de groep enorm enthousiast over was. Vooral het gebruik van de stethoscoop en thermometer vonden ze interessant en iedereen heeft in het lokaal al geoefend door naar het eigen hart te luisteren. Een leuke en leerzame ochtend dus! In de middag ging de les over mastitis, cysteriose en tuberculose, gevolgd door een vragenuurtje. Het was een lange dag, maar zeker heel nuttig!

Floortje is aangekomen en rust wat uit van de lange reis. Morgen kan zij meekijken met de lessen en vrijdag zal zij haar eerste eigen lessen geven aan de cursisten.

Benny heeft de nieuwe begroting voor de bouw van de modelboerderij met Peter, het hoofd van het bouwproject, doorgesproken. Hij graaft ook her de der op het terrein van het centrum de stalen voetjes uit de grond die hij gaat gebruiken voor de bouw van de stallen.

Jorrit gaat de syllabussen printen, zodat hopelijk morgen iedere deelnemer een eigen naslagwerk heeft. :-)

Tot het volgende bericht!

21 oktober 2013

De eerste trainingsdag

De eerste trainingsdag zit erop! Vanochtend, na de ochtend devotion, (zingen, bidden en een verhaal verteld of gespeeld, samen met alle medewerkers en schoolkinderen van Matunkha), hebben we de mensen ontmoet die wij de komende weken gaan trainen. De directeur van Matunkha, Dave, hielp ons met de introductie. Dit hield in dat alle praktische zaken werden doorgesproken en daarnaast moest iedereen zijn verwachtingen en angsten voor de training opschrijven. We hebben dit daarna in de groep besproken. De angsten liepen uiteen van "Kan ik het Engels volgen?" en "Krijg ik genoeg eten tijdens de trainingen?" tot "Worden de trainers boos als ik niet goed genoeg presteer?". Gelukkig hebben we heel wat angsten uit de wereld kunnen helpen en de meesten konden er ook wel om lachen achteraf. De verwachtingen lijken gelukkig vrij goed op de onze, de meesten willen een goede trainer worden en veel leren. Helaas is ook de allowance onontkoombaar: de boeren verdienen op dit moment geen geld en veel kunnen zich dat niet veroorloven. Afgesproken is dan ook om een kleine allowance te geven.

Vervolgens hebben de trainees een toets in het Engels gemaakt, waarna helaas bleek dat 4 van de 16 echt te slecht Engels konden om de training verder te volgen. Zij gaan in plaats van deze training, de training voor boeren volgen die gegeven zal worden door de trainers die we nu opleiden. Wel vervelend, maar we zijn blij met de groep die we nu hebben!

DIODIO
's Middags heeft Nynke theorieles gegeven over animal handling. Vervolgens hebben we een praktijkles gedaan, waarbij Mieke de fixatietechnieken bij de koe en Nynke die bij de ezel behandelde. Iedereen was gelukkig enthousiast over onze ideeën.

Nu bereiden we ons voor op komende trainingen. De adapter van de laptop is helaas stukgegaan, dus het is nu wat improviseren. Woensdag komt dierenarts Floortje hier aan om te helpen bij de komende trainingen (en gelukkig brengt zij een nieuwe adapter mee ;-)).

Later meer, wij gaan ons insmeren met deet, omdat de muggen ons aanvallen! ;-)

Tot het volgende verslag!

18 oktober 2013

De eerste dagen

Na een lange en vermoeiende reis zijn we woensdagavond aangekomen op het Matunkha Centre. Het is hier echt prachtig, de natuur is overweldigend mooi en de mensen zijn ontzettend aardig en behulpzaam.

DIODonderdagochtend hebben we even rustig aan gedaan en daarna de eerste besprekingen gehad over de voorbereidingen en alle praktische zaken rond de trainingen die maandag zullen beginnen. Ook zijn we rondgeleid over het centrum en weten we al heel wat mensen te vinden voor verschillende dingen. We hebben de dieren al eens goed geobserveerd en zullen vanmiddag met een paar medewerkers van het centrum een dorp in gaan om de lokale manier van dieren houden te bekijken. Hopelijk kunnen we dan de trainingen nog beter toespitsen.

Als alles goed is, komen er zondagavond ongeveer 12 trainers en beginnen we maandag om 8 uur, na de dagopening met alle kinderen van de school en orphan care, met de eerste trainingsdag. Deze zal vooral in het teken staan van introductie om elkaar te leren kennen en te weten wat elkaars verwachtingen over de training zijn. De meeste trainers verblijven ook op het centrum.

DIOOok is vandaag een overleg geweest tussen Benny, Jorrit en Peter om te kijken of het budget voor de office die naast de dierenstallen gebouwd zal worden, wat naar beneden kan. Er zijn goede nieuwe plannen gemaakt en Benny gaat aan de slag met een nieuwe bouwtekening voor de office. De tekeningen en het budget voor de stallen zijn gelukkig geen probleem, dus daar kan eerder aan begonnen worden.

Voor nu plegen wij dus de laatste voorbereidingen voor maandag en we zijn heel benieuwd hoe dat gaat lopen. Hopelijk krijgen jullie maandag een nieuwe update!

Groetjes,
Nynke, Benny en Mieke


07 oktober 2013

Nog één week!

Nog een week en dan is het zover! Dan vertrekken we naar Malawi voor de eerste fase van het project in samenwerking met het Matunkha centrum. Spannend maar vooral ook heel erg leuk!

De voorbereidingen zijn bijna klaar. De syllabus die gebruikt zal worden bij de training is af en daar heeft de commissie de laatste vergadering gezellig op geproost met, heel toepasselijk, Wild Africa Likeur. Heerlijk gevoel om na heel wat maanden inspanning weer echt een resultaat te hebben. Maar het is nog niet achterover leunen! We zijn afgelopen week heel druk bezig gegaan met het maken van PowerPointpresentaties en andere onderwijsvormen om de trainingen zo goed en efficiënt mogelijk te gaan geven. Daarbij is er nog het nodige contact met Matunkha en anderen in Malawi voor alles laatste regel-dingen. Nog even aanpoten dus en dan stappen we met z’n drieen (Benny, Nynke en Mieke) volgende week dinsdag (15 oktober) op het vliegtuig!

De eerste week zal in het teken staan van acclimatiseren, in verband met de totaal andere cultuur natuurlijk, maar niet te vergeten ook even wennen aan de temperatuur;) Daarbij kunnen we die week alle praktische dingen nog doorspreken en alvast op onderzoek uitgaan hoe de situatie bij de lokale boeren er op het moment uitziet. Eventueel kunnen we dan last-minute nog wat kleine veranderingen aanbrengen in de trainingen zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de praktijk.

En dan gaan we beginnen aan de trainingen! Omme nabij de 15 mensen zullen we in drie weken gaan trainen over onderwerpen als huisvesting en lokale veeziektes. Ook krijgen ze training over akkerbouw en gaan we aandacht besteden aan praktische handigheden als klauwbekappen. Deze 15 mensen zullen in 2014 aan ongeveer 150 boeren hun opgedane kennis overbrengen. Maar daarover later meer!

Benny gaat in de komende maanden ervoor zorgen dat er straks prachtige stallen zijn voor alle dieren van het Matunkha centrum en er een mooi kantoor staat waar alle medicijnen en dergelijken netjes bewaard kunnen worden.

Op dit moment regelen wij dus nog onze laatste dingetjes voor vertrek, waaronder dus het schrijven van dit voor-vertrek-verslagje! We zullen jullie de komende weken goed op de hoogte gaan houden van onze belevenissen en vorderingen bij het project!

Tot het volgende verslag!

Groetjes ook van Benny en Nynke,
Mieke